Läs historien om CanCan!

En berättelse om hur den varit till nöje för både vuxna och barn under 50 år!

CanCan genom 50 år

 

I mitten av 60-talet åkte Ingenjör Lennart Book, sedermera VD för Hörby Bruk, på en utställning i London och såg där en större lekgunga som han gillade. Han blev så överväldigad att han tog med sig tankar om att tillverka en liknande produkt på bruket för den svenska marknaden. Ett exemplar av gungan han sett beställdes hem och inspirerade av denna skapade man sedan en helt egen produkt – Ekebygungan som sedan bytte namn till Kvartettgungan. Konstruktionen var gedigen och gungan tung med rejäla kedjor och träsitsar. Den skandinaviska marknaden blev lyrisk över kvalitetsgungan från Hörby! Kunderna strömmade till och runt om i Sverige jublade glada barn och föräldrar över denna fantastiska produkt för hemmaträdgården.

Starka hantverkstraditioner och högt kvalitetstänkande har alltid varit viktigt för Hörby Bruks medarbetare. Bilden visar personal som arbetade på bruket 1952.

Annons för CanCan-gungans företrädare; Ekeby-gungan. Annonsen är från 1964.

 

Man blir aldrig för gammal för att gunga. De båda herrarna tog chansen på utställningen 1964.


Det dröjde förstås inte länge innan det dök upp kopior, men Kvartettgungan med erkänt svensk kvalitet stod sig bra ända in på 80-talet då en mindre importör började sälja en något billigare, men också betydligt klenare Kanadensisk gunga till återförsäljarna. Trots kvalitetsskillnaden så valde en del kunder det lägre priset. Kanske var en annan anledning att den vägde betydligt mindre?

När försäljningen av Kvartettgungan minskade en aning, så bestämde sig Hörby Bruk för att se om man kunde hitta ett sätt att producera gungan mer kostnadseffektivt och därmed med ett lägre pris mot marknaden. Ganska snart stod det klart för dem att Kvartettgungan inte bara var rejäl – den var kraftigt överdimensionerad. Roland Lundgren, som var konstruktör i fabriksverkstaden, fick i uppgift att ta fram en ny modell som fortfarande höll högsta kvalitet och säkerhet men som fick ett mer konkurrenskraftigt pris.

Teamet som arbetade med utvecklingen kom på att Kvartettgungan var onödigt hög, den var för kraftig i godset och därför tung och otymplig. Dessutom så insåg man att trapetsen och de romerska ringarna kunde inbjuda till lek som inte var helt säker. Kunde de lösa dessa problem samtidigt som kvalitet och säkerhet inte fick tummas på? Och samtidigt lyckas få ner priset? Det kunde de!

Resultatet blev att man gjorde den nya gungan lägre och korrigerade överdimensioneringen i rör och andra delar. Viktminskningen gjorde att det blev betydligt lättare för kunden att få hem sin gunga eller att flytta på den utan slit. Kedjorna ersattes med rep och sitsarna i stryktålig plast. Klämskydd och förankringsjärn tillsammans med rundade sitsar och andra detaljer ökade säkerheten vid lek. Ja faktum är att alla detaljer blev väl genomtänkta för att minimera slitage och ge trygg och säker lek länge. Mer spontant kom väl däremot namnet till. Den dåvarande VD´n på kom till jobbet en morgon och hade blivit inspirerad av den lekfulla Parisiska dansen Cancan där det sprattlas med benen. Vad kunde väl vara bättre än att döpa den nya gungan till CanCan? Som av en händelse så lät det lite likt Kanada som den konkurrerande gungan kom ifrån…

 

 

Ge plats för lek - var rubriken till denna illustration från 70-talet och som prydde både annonser och broschyrer. Vid denna tid hade Hörby Bruk utvecklat en rad nya lekprodukter för den privata trädgården.

När CanCan-gungan presenterades på marknaden blev gensvaret omedelbart positivt och det dröjde inte länge förrän Hörby Bruk både återtog sin förlorade försäljning och dessutom satte en ny standard på lekmarknaden. Försäljningen exploderade och CanCan-gungan blev ett begrepp för både svenska och europeiska familjer.

I dag så finns CanCan-gungan i flera olika utföranden och färger för att passa familjernas behov och önskemål. Just att kunna erbjuda olika storlekar och funktioner fanns redan när Hörby Bruk började tillverka lekredskap på 60-talet.

Kvartettgungan var den stora gungan men den fanns även i mindre utföranden. Beroende på antalet barn som kunde gunga döptes de till Solo-, duett, trio- samt kvartettgungan. Färgerna som gungorna målades i återspeglades av dåtidens trender och hur många gungor som under tidigt 80-tal målats i brunt och beige är ett betydande antal


Ekeby-gungan var överdimensionerad med tjockt gods, metallkättingar och träsitsar. Populär för barnen men en aning otymplig och kostsam för föräldrarna.

 

 

Bilden visar ett event på Hörby Bruk 1964 där företagets produkter förevisades för allmänhet och speciellt inbjudna. Barnen gungade, männen klämde och kände medan kvinnorna höll sig lite i bakgrunden. Som tur är har det sistnämnda förändrats till det bättre.

Stora precisionsmaskiner krävde hantverkare med stor skicklighet. Bilden är från 1963.


I dag så finns CanCan i ett stort spektra av färger – allt ifrån färgsprakande lila till mer diskret silver. CanCan Classic rymmer upp till fyra barn, CanCan duett upp till två barn och CanCan solo ett barn. Dessutom erbjuds tillbehör som lektält som dras över gungställningen och sitsar i allehanda färger. De uppfyller dagens stränga säkerhetskrav och är säkerhetscertifierade enligt CE, EN 71 och testade av TÜV.

Många har genom åren försökt kopiera CanCan-gungan utan att lyckas. CanCan blev och är ett starkt varumärke nationellt och internationellt som förknippas med de svenska hantverkstraditioner som finns på Hörby Bruk och som genomsyrar hela produktsortimentet. Made in Sweden och Hörby Bruk har blivit synonymt med varandra vilket inte minst märkts på den internationella uppmärksamhet som skett genom åren och som uppskattas mycket av människor i andra länder världen över.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår
1 sv